Babkin jablkový koláč
Suroviny
- 40 dkg hladkej múky
- 25 dkg masla
- 1/2 kypriaci prášok do pečiva
- 15dkg cukor práškový (ja dávam menej, stačí aj 70g)
- 2 polievkové lyžice mlieka
- 2 vajcia
- Plnka:
- 1kg jablká
- 1/2 balíčka- cukor vanilkový
- podľa chuti cukor kryštál a mletá škorica
Postup prípravy
1. Krok
Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely.
2. Krok
Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech ( plech som použila s rozmerom 36x26 cm, ale kľudne môže byť aj menší, ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa plechu obkreslila potrebnú veľkosť, a cesto som na papieri vyvaľkala. Pomocou papiera a valčeka som cesto preložila na plech)
3. Krok
Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme vanielkovým a kryštálovým cukrom a ešte škoricou.
4. Krok
Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.
5. Krok
Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame. Prajem dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára