Jeseň

Jeseň
Slovenské zvyky a tradície. Pre viac informácií, kliknite prosím na obrázok vyššie.

utorok 8. novembra 2016

Babkin jablkový koláč

056 (2)

Suroviny

  • 40 dkg hladkej múky
  • 25 dkg masla
  • 1/2 kypriaci prášok do pečiva
  • 15dkg cukor práškový (ja dávam menej, stačí aj 70g)
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • 2 vajcia
  • Plnka:
  • 1kg jablká
  • 1/2 balíčka- cukor vanilkový
  • podľa chuti cukor kryštál a mletá škorica

Postup prípravy

1. Krok

Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely.

2. Krok

Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech ( plech som použila s rozmerom 36x26 cm, ale kľudne môže byť aj menší, ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa plechu obkreslila potrebnú veľkosť, a cesto som na papieri vyvaľkala. Pomocou papiera a valčeka som cesto preložila na plech)

3. Krok

Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme vanielkovým a kryštálovým cukrom a ešte škoricou.

4. Krok

Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.

5. Krok

Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame. Prajem dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára